oleh

UAS Dilantik Sebagai Adjunct Professor di Universiti Malaysia Sabah

MLN – Setelah Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA) di Brunei Darussalam melantik Ustadz Abdul Somad sebagai Visitting Professor, kini giliran Univerisiti Malaysia Sabah (UMS) yang mengangkat Ustadz Abdul Somad, Lc, D.E.S.A., Ph. D sebagai Adjunct Professor di Fakulti Pengajian Islam, UMS.

Pengangkatan Dai Nusantara yang dikenal dengan UAS sebagai Adjunct Professor ini, dilaksanakan, Ahad (28/1) di Universiti Malaysia Sabah Kampus Antarabangsa Labuan, sempena safari dakwah UAS di Brunei dan Labuan.

Hadir dalam pengangkatan tersebut, Menteri Sain Teknologi dan Inovasi Negeri Sabah, YB Datuk Mohd Arifin Mohd Arif,
Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa UMS, Prof. Dr. Shahril Yusof, Dekan Pengajian Fakulti Islam UMS, Prof Dr. H. Mohd Dahlan H. A. Malek.

Tampak juga hadir, Pengarah Kampus Antarbangsa Labuan, Prof. Madya Dr. Mohd Rizal Abdul Hamid, Ketua Pegawai Eksekutif Majelis Ugama Islam Sabah, En Ramlan AG Ali dan civitas akademik UMS lainnya.

Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa UMS, Prof. Dr. Shahril Yusof dalam sambutannya mengatakan, pengangkatan Ustadz Abdul Somad sebagai Adjung Profesor di Fakulti Pengajian Islam menjadi UMS akan berdampak besar dalam kemajuan Fakulti Pengajian Islam UMS.

“Fakulti Pengajian Islam USM ini belum seumur jagung. Dengan bersedianya Ust Abdul Somad diangkat sebagai Adjunct Professor di kampus ini, akan dapat membawa kemajuan pada fakulti.**

Komentar

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *